Одна з найпродуктивніших культур, що є джерелом олії та зерна, пропонує нам корисну та дуже цікаву мікрозелень.
Мікрозелень кукурудза - корисні властивості
У вигляді мікрогріну кукурудза дуже корисна для кісткових тканин, судин, при порушеннях роботи системи обміну речовин та цукровому діабеті. Зменшує щільність і вязкість жовчі, знижує кількість холестерину та білірубіну в крові, сприяє розчиненню жовчного каміння. Підвищує загальну витривалість організму, покращує память та стимулює кровотворення. Мікрозелень кукурудзи містить
Залізо, калій, натрій, кобальт, молібден, хром, цинк, фосфор, магній.
Вітаміни С, Е, D, В1, В2, B6, В12, PP, К.
Тіамін, ніацин, пантотенову кислоту.
Рослинний білок та клітковину.
Комбінація мікроелементів та ферментів у мікрозелені кукурудзи допомагає у боротьбі з раком кишківника та знижує темпи розвитку атеросклерозу.
Мікрозелень кукурудзи в кулінарії
Ніжний, яскраво виражений солодкий смак зі своїм особливим, унікальним ароматом та хрумкою волокнистою текстурою - мікрогрін кукурудзи нікого не залишить байдужим. Особливо мікрозелень кукурудзи гарна у стравах, де необхідно відтінити головний компонент на контрасті або створити оригінальну смакову комбінацію – наприклад поєднати морепродукти чи копченості та різкі овочі. Можна використовувати як компонент салатів, холодних супів, або просто як самостійний гарнір, доповнення до омлетів та каш, основу для бутербродів та смузі, де її солодкість буде дуже доречною. Цікавий компонент для веганських та сироїдних десертів. Але це все стосується лише жовтих пагонів кукурудзи. У більш пророщеної кукурудзи, що змінила колір на зелений, солодкість замінюється на гіркуватість, і це варто враховувати при плануванні смакової картини страви.
Мікрозелень кукурудзи - особливості вирощування
Одна з найбільш швидко зростаючих культур, яка любить темряву та тепло. Тверде зерно потребує замочування на 10-12 годин. Висаджувати можна як на ґрунт, так і на мати або сітчасті лотки. Пророщування як такого немає. На ранніх стадіях зростання сонячне світло протипоказане. Надалі уникати прямих променів, а краще все робити в темряві - вироблення хлорофілу робить жовті мякі та солодкі пагони зеленими, жорсткими та гіркими.
Субстрат - ґрунт, килимки та всілякі матеріали, які контролюють кількість вологи, що поглинається - джут, вата, марля і т.д..
Полив - скромний, не більше ніж зволоження до рівня віджатої губки.
Освітлення - найменше, краще без нього.
Результат при досягненні паростків 5-7 см, зазвичай це 7, макс 10 днів.
Мікрозелень кукурудзи добре зберігається в холодильнику до двох тижнів у герметичному контейнері.