triangle

    Насіння зелені та прянощів

    Дивіться також 👉Насіння овочів 🥕
    кешбек від 30 ₴
    -5%

    Базилік - улюблена і широко застосована в ряді кухонь ароматна трава, що є невеликим кущиком з запашним запахом і пряним смаком. Буває із листям як зеленого, так і фіолетового кольору. Корисні властивості мікрозелені базиліка Здавна базилік вважався спецією подвійного призначення - крім неповторного смаку йому приписували й лікувальні якості. І не дарма - базилік має протизапальні та антисептичні властивості, легкий тонізуючий ефект, позитивно впливає на роботу органів травлення, нервової системи, допомагає боротися зі стресами та депресіями. У складі мікрозелені базиліка: Мікроелементи (кальцій, магній, натрій, калій, залізо, цинк, селен та інш.) Вітаміни (А, B, С, Е, К.) Ефірні олії. Флавоноїди, рутин та ін. При цьому у вигляді мікрозелені корисні властивості базиліка тільки посилюються - основна частина перерахованого вище у дорослих рослин знаходиться у стовбурі, що викидається, та гілочках. . Мікрозелень базиліка в кулінарії Свіжа на смак, яскрава, схожа на дорослий базилік, мікрозелень використовуватися в тих же рецептах. Застосовується, коли необхідно зберегти смак основного делікатного продукту – риби, свійської птиці тощо. Песто з мікрозелені - універсальний соус до багатьох страв. Ложка пюре з мікрозелені додасть свіжості супу і гарніру. А тарілка пасти, полита ароматною оливковою олією та посипана мікрозеленню базиліка – і у вас справжній, чистий смак Італії. Лимонади та смузі з базиліком - це корисно і смачно. Мікрозелень базилік та особливості вирощування Ця культура невибаглива, і підійде для новачків, які роблять перші кроки у цій справі. При сівбі використовується вологий лляний килимок, кокосовий субстрат або тканина Потрібне періодичне та одночасне зволоження та провітрювання. Надлишок вологи може призвести до появи цвілі. Варто уникати прямого сонячного світла. Перші паростки зявляються через 7-9 днів, повне проростання - 2 тижні. І памятайте - зі зростанням листочків збільшується смакова інтенсивність.
    кешбек від 28 ₴
    -5%

    Кріп Бізон - травяниста однорічна пряна рослина сімейства зонтичних. Використовується переважно зелень, рідше - насіння. Мікрозелень кропу - корисні властивості Вживання мікрозелені кропу позитивно впливає на організм при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, метеоризмі, порушеннях обміну речовин. Має протизапальний і легкий сечогінний ефект. Підсилює апетит, стабілізує артеріальний тиск, корисний при геморої, діабеті, алергіях, заспокоює нервову систему, покращує стан шкіри та роботу зору, підвищує імунітет. Містить: Залізо, кальцій, калій, магній, фосфор. Вітаміни А, С, Е, РР, В9, D. Фітонциди, ефірні олії. Кріп має стійкий аромат, добре маскує запахи та освіжає дихання. Мікрозелень кропу в кулінарії У мікрозелені кропу смак….кропу - пряний, свіжий, домінуючий, добре комбінується з іншими ароматами - наприклад часником, цибулею, томатами. Оскільки основні смаки у дорослої рослини знаходяться в стеблах, які рідко вживаються в їжу через жорстку текстуру, то мяка мікрозелень кропу пропонує в кулінарному плані більше смаку та аромату. Заправки для салату, супів, топінг для мяса та риби, спеції для смузі, доповнення до начинки для випічки - кріп скрізь доречний. Мікрозелень кріп - особливості вирощування Насіння замочити на 12 годин. Оптимально вирощувати на матах, що дозволяють контролювати вологість. Пророщувати насіння під притиском при середній температурі 20 градусів протягом 5-6 днів. Кріп потребує регулярного провітрювання. Субстрати - кокос, льон, марля, тканини, вата. Полив - пульверизатор, щадний. Освітлення - 10-15 годин на день під непрямим сонцем. Результат залежить від очікуваної висоти рослини. Вирощувати можна до 10 см, в середньому це 12 днів. Напевно варто відповісти на питання - навіщо вирощувати мікрозелень з рослини, яку і так вживають у свіжому вигляді? Ну, крім самої користі від мікрозелені, слід врахувати, що кріп зростає в середньому 40-45 днів. Мікрозелень кропу – 12. За майже в 4 рази менший час ви отримуєте не лише корисний, а й смачний продукт.
    кешбек від 25 ₴
    -5%

    Щавель - одна і багаторічна трава сімейства гречані. Мікрозелень щавель - корисні властивості Дорослий щавель і так є вітамінною бомбою, а у вигляді мікрозелені стає ще кращим. При регулярному вживанні мікрозелені щавлю стабілізується рівень цукру в крові, зменшується холестерин, знижується тиск, покращується метаболізм та підвищується апетит. Позитивно впливає на стан шкіри, волосся та нігтів, комплексно підтримує імунітет та загальний тонус організму. Містить: Залізо, магній, кальцій, марганець, мідь, калій, фосфор, натрій. Вітаміни А, групи В, багато С, Е, К та РР. Хризофанову кислоту, руміцин, хризофанеїн, неподин і непозид Аскорбінову кислоту, бета-каротин, жирні та органічні кислоти, клітковину. Особливо корисний щавель при застудних захворюваннях, а також навесні, при авітамінозі. Мікрозелень щавлю в кулінарії Свіжий щавель нам звичний більше як інгредієнт супів. У всьому світі це популярна салатна культура. Смак мікрозелені щавлю мякший і менш кислий, ніж у дорослих особин, є легкий лимонний присмак зі слабо помітною гостринкою. Його можна сміливо вживати як самостійну зелень або основи для салатів та вітамінних смузі. Мясо, риба, сири, овочі – скрізь де потрібна делікатна, але виражена кислинка, щавель знайде собі місце. Пробити в блендері зі спеціями та олією - і у вас смачний соус. Гарні сорти використовують для декору. Мікрозелень щавель - особливості вирощування Щавель - рослина невибаглива, особливо щодо освітлення. Але воду любить. Насіння замочити на 7-9 годин. Для субстрату - матеріал, який добре утримує вологу. Пророщується щавель у теплому та темному місці при закритій кришці до 7-9 днів із провітрюванням. Після перших листочків перемістити в освітлене тепле місце. Росте повільно, але є унікальна особливість – листя зявляється не все одразу, а поетапно. Зрізавши раз ті, що підросли, через тиждень можна повторити. Це дозволяє збирати врожай з одного лотка протягом кількох місяців. Субстрат, що добре утримує вологу - агровата і т.д. Полив - рясний та частий, після формування листяного килима зменшити. Освітлення - не важливо, треба мін 9 годин на день. Зростає довго, до першого результату може пройти 25-35 днів. Увага!Для людей з гастритом, особливо з підвищеною кислотністю, щавель краще виключити з меню.
    кешбек від 21 ₴
    -5%

    Меліса, вона ж лимонна мята — багаторічна травяниста рослина сімейства губоцвіті, лікарська та медоносна культура. Мікрозелень меліси — корисні властивості Одна з найдавніших лікарських рослин. Регулярне вживання мікрогріну меліси стимулює травлення, покращує стан шкіри, зміцнює серцево-судинну систему, бореться з порушеннями сну, позитивно впливає на роботу мозку. Знижує кровяний тиск, розширює судини, знижує рівень холестерину, покращує память. Має заспокійливі, загальнозміцнюючі, спазмолітичні та антиоксидантні властивості. Застосовується як косметологічний засіб. Мікрозелень меліси містить: Кальцій, магній, цинк, селен, калій, залізо, марганець, мідь. Вітаміни А, В1, В2, С. Цитраль, таніни, флавоноїди, сапоніни, цитронеллаль, мирцен, гераніол, альдегіди, кумарини, аскорбінову, кавову та урсолову кислоти. Використовувати мікрозелень меліси можна як у свіжому вигляді, так і сухому, без особливих змін корисних якостей. Мікрозелень меліса в кулінарії Смак мікрозелені меліси — свіжий, яскравий, виражено мятно - лимонний. У свіжому вигляді і як соус відмінно доповнює десерти. Прикрасить смак мяса, риби та птиці, є гарною приправою для салатів та інших страв, особливо середземноморської, північноафриканської та близькосхідної кухні. Чудовий інгредієнт для освіжаючих коктейлів і тонізуючих смузі, в сухому вигляді використовується як чай. Гарний елемент декору. Мікрозелень меліса — особливості вирощування Складностей особливих немає. Висаджувати не дуже щільно — меліса добре розростається, і коріння може почати загнивати. Замочування насіння не потрібне. Висадка в лоток, зволоження і під притиск у темне місце на 4-5, до 9 днів при температурі не менше 20 градусів. Після пророщування потрібне регулярне провітрювання. Добре реагує на живильний розчин. Висаджувати краще на мати — агровату, кокос, джут і т.д. Полив — помірний, 2 рази на день. Контролювати вологість коренів. Освітлення — середнє, підвіконня достатньо. Результат — коли зявляється повноцінне різьблене листя. Це може зайняти від 14 до 30 і навіть більше днів. Зрізати регулярно щотижня. Увага!Вживати мікрозелень меліси не рекомендується людям з виразкою та артеріальною гіпотензією.
    кешбек від 21 ₴
    -5%

    Комацуна - ще цю рослину називають японський шпинат або шпинатна гірчиця, але все ж таки вона належить у капустяних, і є листовим варіантом ріпи. Мікрозелень Комацуна - корисні властивості Одна з найулюбленіших культур у Японії, де її дуже цінують за корисні властивості. Має сильну антиканцерогенну дію. Зміцнює кістки та сполучні тканини. Позитивно впливає на стан шкіри та зір. Знижує холестерин та зміцнює імунітет. Мікрогрін комацуна містить: Залізо, йод, молібден, калій, кальцій, магній, фосфор, натрій, хром, сірка Вітаміни C, E, K, B3, B7, B9. Бета - каротин, лютеїн, сульфорофан, поліфеноли. Харчові волокна. Багато в чому склад і популярність комацуни є однією з причин низького поширення ракових захворювань серед азіатів. Мікрозелень комацуна в кулінарії Смак мікрозелені комацуна пряний, злегка солодкуватий, мякший, ніж у дорослих рослин. Ніжна, досить делікатна текстура. Як типово азійська культура, комацуна добра як інгредієнт саме східних страв, особливо японських, де немає яскраво вираженого смакового домінування. Яйця, сири, тофу, парова або відварена риба - кілька ложок мікрозелені комацуни підкреслять загальний смак основного компонента страви. Дуже гарна в азійських супах, особливо холодних, як доповнення до рису та локшини, у соусах та салатах. І так - цю культуру вживають не тільки як мікрозелень, а й у вигляді пророщених зерен. Мікрозелень комацуна - особливості вирощування Загалом це досить витривала і дуже вологолюбна рослина. Попереднє замочування не потрібне. Пророщування під плівкою або кришкою у темному місці триває 3-4 дні. Далі перенести під світло, оптимальним буде знаходження під освітленням 10-15 годин на добу. Не забуваючи підтримувати необхідну вологість субстрату та насіння. Провітрювати обовязково. /p> Субстрат - водоутримувальні килимки та схожі матеріали - льон, джут, кокос. агровата. Полив - пульверизатором, 2-3 рази на день, по всьому листю. Освітлення - мінливе, помірне, достатньо натурального денного. Результат в залежності від факторів настає від 7 до 14 днів. Оптимальна висота 4-6 см. Готовий мікрогрін можна зберігати в холодильнику до 5 днів у герметичному контейнері.
    кешбек від 19 ₴
    -5%

    Капуста кольрабі - дуже корисна та смачна культура, мікрозелень якої можна легко отримати вдома. Ніби мікс брокколі та фіолетової капусти. Ніжка фіолетова, лист темно зелений. Витягується сильніше, що зручно зрізати. Одна з найпопулярніших видів мікрозелені і відома вона своїм зовнішнім виглядом — фіолетові стеблинки та темно-зелені листочки, а також і смаком — ніжна, з невеликою гостринкою і капустяним ароматом. Молоді паростки буде якраз в овочевих стравах, як доповнення до будь-якого гарніру, а також просто як прикраса. Корисні властивості мікрозелені кольрабі Вся капуста корисна. Майже всі типи капусти мають схожий склад і призначення. Кольрабі не виняток, але особливо варто виділити її комплексний сприятливий вплив на роботу системи травлення і все, що з нею повязане. Це хороший антиоксидант, який зміцнює імунітет, покращує стан кісток та сполучних тканин, допомагає боротися з інфекціями. Як і будь-яка капуста вона насичена корисними речовинами: Вітаміни — РР, А, Е, С, Н і всі вітаміни групи В; кальцій, калій, магній, кремній; Мікроелементи — залізо, йод, марганець, нікель, селен. Тартронова кислота, сульфорофан Зїдаючи щодня пучок мікрозелені, в організмі відбудуться значні зміни: Підвищиться імунітет; Очиститься кишечник від токсинів; Поліпшиться робота нервової системи; Нормалізується сон; Сповільниться процес старіння. Мікрозелень кольрабі в кулінарії Мікрогрін кольрабі на смак і аромат схожий на звичайну капусту, але мякший і ніжніший, ближче до ріпи. Фірмова капустяна гіркуватість трохи присутня. Текстура менш хрумка. Застосування все теж – основа або доповнення салатів, топінг до супів – пюре, гарнір до мяса чи навіть риби з вираженим смаком. І не забуваємо про смузі та коктейлі - у них мікрозелень кольрабі дуже гарна. Мікрозелень кольрабі - особливості вирощування Потрібні одно або багаторазові лотки. Замочувати не варто. Висаджувати при температурі від 18 градусів на ґрунті або торфі, але килимки все ж таки простіше і практичніше. Після розміщення насіння добре зволожити пульверизатором, укрити плівкою і сховати в тепле темне місце. Стежити за появою плісняви, яка може зявитися на перезволоженому субстраті, та регулярно провітрювати. Після перших листків відкриті лотки поставити в освітленому місці без прямих сонячних променів. Крім цвілі кольрабі боїться висушування зерен. Якщо цвіль все ж таки зявилася - обприскати розчином перекису водню. Обовязково видаляти зіпсоване насіння видаляти пінцетом. Субстрати - марля, джут, льон або кокос, вата та всілякі килимки. Полив - двічі на день, помірний, пульверизатором. Освітлення - непряме, в міру інтенсивне. Результат - перші паростки після пророщування зявлятимуться на 7, максимум 10 день. Ніжну готову мікрозелень кольрабі зрізати тільки ножицями. Зберігається у холодильнику у герметичному контейнері до 5 днів.
    кешбек від 19 ₴
    -5%

    Мізуна - вона ж японська капуста - один із підвидів ріпи, рослина сімейства капустяних. Мікрозелень Мізуна - корисні властивості Регулярне вживання мікрозелені мізуни покращує роботу серця, кишківника, шлунка, стан шкіри, нігтів та волосся, очищає судини, зменшує вміст холестерину в крові, регулює водний баланс та метаболізм, ефективно при анемії. Має антиоксидантні, антибактеріальні та антиканцерогенні властивості. Містить: Залізо, калій, кальцій, фосфор. Вітаміни А C, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, Е, РР. Хлорофіл, бета - каротин, рутин, аскорбінову кислоту. Зважаючи на низьку калорійність мікрозелень мізуна - корисний продукт для охочих схуднути. Мікрозелень Мізуна в кулінарії Гострий, пікантний, трохи гіркуватий освіжаючий смак мизуни робить цей овоч однією з найцікавіших основ для свіжих салатів. Текстура - хрумка і водночас соковита. Крім салатів це ще й чудове доповнення до величезної кількості бутербродів. Гарна як база чи компонент соусу. Та й просто гарнір мясу чи рибі, чи добавка до рису для веганів – у мізуни великі перспективи. Часто використовується як начинка для випікання. Мікрозелень Мізуна - особливості вирощування Вирощувати можна як на ґрунті, так і на матах та гідропонних ґратах. Рослина любить вологість, воду і тепло, але при цьому схильна до атак цвілі, і вимагає регулярного провітрювання та контролю. Замочування насіння не потрібне. Висаджування середньої щільності, зволожене насіння пророщується в теплому та темному місці до 4 днів, після переміщується на освітлену площу. Грунт, субстрати, килимки - кокос, джут, тканини, вата і т.д. Полив 2-3 рази на день, гідропоніку не поливати, але регулярно міняти воду 2 рази на день. Освітлення - багато, особливо на фінальній частині зростання. Результат - 10-12 днів, залежить від сорту та умов. Увага! Мізуна містить вітамін К, тому тим, хто приймає антикоагулянти, не варто її вживати. Так само необхідно утриматися від поїдання мізуни схильним до утворення каменів у сечовивідних шляхах. Зустрічаються індивідуальні алергії та непереносність харчових волокон.
    кешбек від 17 ₴
    -5%

    ТОПовий сорт мікрозелені! Смак, вигляд, простота зростання, висока ціна на виході – все на висоті Цибуля - одна і багаторічна рослина сімейства амарилісових. Мікрозелень Цибуля - корисні властивості Здавна лікарські властивості цибулі цінувалися не менше ніж смакові. Вживання мікрозелені цибулі добре впливає на травлення та апетит, покращує стан серцево-судинної системи, памяті та зору, зменшує кількість холестерину в крові, підвищує тонус мязів. Має антибактеріальну, протипухлинну та протигрибкову дію. Цибуля - найпопулярніший народний засіб при лікуванні та профілактиці простудних та інфекційних захворювань дихальних органів. Мікрозелень цибулі містить: Залізо, калій, кальцій, цинк, магній, марганець, мідь, натрій, селен, фосфор. Вітаміни А, дуже багато С, В1, В2, В6, РР. Лютеїн, бета-каротин, рибофлавін, лізин, аргінін, тіамін, аскорбінову кислоту. Склад речовин може трохи змінюватися від сорту до сорту. Мікрозелень цибулі в кулінарії Смак мікрозелені цибулі недалеко пішов від дорослого листя - такий же свіжий, гоструватий, але ніжніший. Тут важливий розмір паростків, і те, як їх смак подається, дозується та сприймається. Мікрозелень цибулі чудова там, де потрібно доповнити цибульним смаком делікатні страви, не зламавши їхню текстуру - всілякі омлети, відварена або припущена риба чи птиця, ніжні супи - пюре. Ніщо не заважає додати мікрогрін цибулі до стейка, або доповнити ним салат з компонентами великої нарізки. Це відмінний інгредієнт для бутербродів, сендвічів, бургерів та смузі. Професійні шефи обожнюють мікрогрін цибулі, це універсальна прикраса ресторанної страви, але й у домашній кухні йому теж є місце. Мікрозелень цибулі - особливості вирощування Цибуля любить вологу, світло та тепло - краще 20+ градусів. Способів виростити багато, це дуже проста культура. Замочувати насіння не потрібно. Висаджувати щільно, з відстанню 1 мм. Рясно зволожити та створивши парниковий ефект, накривши кришкою. Якщо садите кілька лотків - просто складіть один в один, зробивши притиск. Пророщувати не у темряві 2-5 дні. Потім на підвіконня під світло, уникаючи прямих сонячних променів. Мати, килимки, тканини, ґрунтові субстрати, гідрогель. Полив - регулярний, 3-4 рази на день, основа завжди повинна бути вологою. Освітлення - активне, але уникати пересушення зернят. Результат після пророщування 10-14 днів. Зберігається мікрозелень цибулі в холодильнику до 3 днів.
    кешбек від 16 ₴
    -5%

    Базилік - улюблена і широко застосована в ряді кухонь ароматна трава, що є невеликим кущиком з запашним запахом і пряним смаком. Буває із листям як зеленого, так і фіолетового кольору. Корисні властивості мікрозелені базиліка Здавна базилік вважався спецією подвійного призначення - крім неповторного смаку йому приписували й лікувальні якості. І не дарма - базилік має протизапальні та антисептичні властивості, легкий тонізуючий ефект, позитивно впливає на роботу органів травлення, нервової системи, допомагає боротися зі стресами та депресіями. У складі мікрозелені базиліка: Мікроелементи (кальцій, магній, натрій, калій, залізо, цинк, селен та інш.) Вітаміни (А, B, С, Е, К.) Ефірні олії. Флавоноїди, рутин та ін. При цьому у вигляді мікрозелені корисні властивості базиліка тільки посилюються - основна частина перерахованого вище у дорослих рослин знаходиться у стовбурі, що викидається, та гілочках. . Мікрозелень базиліка в кулінарії Свіжа на смак, яскрава, схожа на дорослий базилік, мікрозелень використовуватися в тих же рецептах. Застосовується, коли необхідно зберегти смак основного делікатного продукту – риби, свійської птиці тощо. Песто з мікрозелені - універсальний соус до багатьох страв. Ложка пюре з мікрозелені додасть свіжості супу і гарніру. А тарілка пасти, полита ароматною оливковою олією та посипана мікрозеленню базиліка – і у вас справжній, чистий смак Італії. Лимонади та смузі з базиліком - це корисно і смачно. Мікрозелень базилік та особливості вирощування Ця культура невибаглива, і підійде для новачків, які роблять перші кроки у цій справі. При сівбі використовується вологий лляний килимок, кокосовий субстрат або тканина Потрібне періодичне та одночасне зволоження та провітрювання. Надлишок вологи може призвести до появи цвілі. Варто уникати прямого сонячного світла. Перші паростки зявляються через 7-9 днів, повне проростання - 2 тижні. І памятайте - зі зростанням листочків збільшується смакова інтенсивність.
    кешбек від 15 ₴
    -5%

    Салат Латук Чемпіон — однорічна травяниста овочева культура сімейства айстрових. Мікрозелень Салат Латук Чемпіон — корисні властивості При регулярному вживанні мікрозелені салату латуку покращується робота ШКТ, стимулюється обмін речовин, підвищується гемоглобін, знижується артеріальний тиск, покращується память та загальна робота мозку. Рекомендується при атеросклерозі, туберкульозі, розладах ендокринної, серцево-судинної та нервової систем. Корисний продукт для діабетиків та охочих скинути зайві кілограми. Має седативну, відхаркувальну, і сечогінну дію. Салат Латук Чемпіон містить: Залізо, калій, магній, марганець, мідь, натрій, селен, фосфор, цинк. Вітаміни А, В1, В6, С, Е, К. Бета — каротин, лактуцин, аскорбінову кислоту, клітковину. Салат латук Чемпіон — одна з найкращих натуральних добавок для лікування хвороб, повязаних із залізодефіцитом. Мікрозелень Салат Латук Чемпіон у кулінарії Свіжий, ніжний смак із легкою, вишуканою гіркуватістю — салат латук Чемпіон просто створений для легких смузі та освіжуючих коктейлів. Це відмінний самостійний гарнір до мяса, риби та практично будь-якого продукту, і звичайно чудовий інгредієнт для салатів зі свіжих овочів. Як наповнення дуже гарний у бутербродах та холодних супах, використовується як декоративна прикраса. Мікрозелень Салат Латук Чемпіон — особливості вирощування Дуже проста у вирощуванні культура, росте дуже швидко, любить вологу та воду, не любить спеку. Замочування насіння не потрібне. Висаджується досить густо. Пророщувати під притиском 2-3 дні, постійно зволожуючи. Відмінно підійдуть всілякі килимки та мати — джут, кокос, льон, вата тощо. Полив — досить рясний, до 4 разів на день. Боїться надмірно сухого повітря. Освітлення — помірне, уникати прямих сонячних променів. Результат після пророщування настає на 4-5 день, при висоті 4-6 см Особливість салату латуку Чемпіон — він дуже погано зберігатиметься у зрізаному вигляді. В ідеалі необхідно відразу зрізати та вживати. Але росте швидко, і можна поетапно засаджувати кілька лотків.
    кешбек від 15 ₴
    -29%

    Пшениця - найпопулярніший злак у світі та головна харчова рослина планети. Мікрозелень пшениці - корисні властивості Вживати пшеницю в їжу можна не тільки у вигляді борошна, випічки чи макаронів. Адепти здорового харчування давно вживають пророщену пшеницю, а з розвитком компактних агрокультур і її мікрозелень. Регулярне вживання мікрогрину пшениці цілюще впливає на травну та серцево-судинну системи, покращує стан шкірного покриву, волосся та нігтів, є природним імуномодулятором, має протизапальний ефект. У складі мікрогріну пшениці міститься: Мікроелементи - залізо, кальцій та фосфор. Вітаміни А, В1, В2, С, РР. Клітковина та ферменти. Кумедно, але мікрозелень пшениці - це корисний продукт для діабетиків, який допомагає переробляти продукти, що містять крохмаль, та часто вироблені ... з пшениці. Мікрозелень пшениці в кулінарії Смак мікрозелені пшениці - свіжий, солодкуватий, виражений травяний. Відмінний інгредієнт для різноманітних салатів, холодних супів, чудова основа для різних смузі та коктейлів. Соковита текстура дозволяє видавлювати з мікрогрину пшениці сік - але тільки соковитискачами холодного віджиму, продукт не любить перегріву. Особливості вирощування мікрозелені пшениці Перед посадкою потрібно замочування до набухання зерна – так воно краще проросте. Вирощувати можна як у сітчастих лотках, так і на субстратах. Пророщувати в теплому місці, періодично поливаючи та провітрюючи. У цей період мікрозелень пшениці схильна до атак цвілі. Після появи паростків видалити мертве або пошкоджене насіння, якщо є таке, а лотки перемістити на добре освітлене місце. Пшениця - тепло та світлолюбна культура, що вимагає помірно вологого субстрату. Останнє не важливо, якщо процес відбувається в сітчастих лотках - там коріння завжди має бути у воді. Субстрати - килимки з кокосу, льону чи джуту, вата, марля, краплинний мат. Полив - помірний, двічі на день. Освітлення - рясне, сонячне. Результат – від 5 до 10 днів. Зрізати паростки з ще нерозгорнутим листям, висотою від 4 до 10 см Зберігається зрізана мікрозелень пшениці в холодильнику до 5 днів.
    кешбек від 14 ₴
    -21%

    Горох - травяниста рослина сімейства бобових, культивуються людиною з IV століття до нашої ери. Залишки його дикорослих предків знаходили у печерах камяного віку. Корисні властивості мікрозелені горошку Горох - воістину універсальна культура, яка вживається в їжу практично в будь-якому вигляді. І у кожній формі горошок має щось корисне. Мікрозелень горошку - збалансований продукт, багатий на клітковину, білки та вуглеводи. Сприяє підвищенню імунітету, має протизапальний та сечогінний ефекти, допомагає контролювати рівень цукру та покращує зір, память, роботу печінки, мозку та серцево-судинної системи. Хороший продукт для тих, хто худне. У складі мікрозелені горошку міститься: Мікроелементи - залізо, калій, фосфор, йод, кальцій, кремній, магній, селен, марганець, кобальт, мідь, молібден. Вітаміни A, половина групи B, С, D, E, K. Фолієва кислота та біотин. Багато клітковини. Мікрозелень горошку завдяки багатому складу можна сміливо відносити до категорії суперфудів. Мікрозелень горошку в кулінарії Солодкуватий, з легкою гіркуватістю в післясмаку та горіховим відтінком, мікрогрін горошку нікого не залишає байдужим. Цікава текстура - хрумка, але водночас ніжна та соковита. Застосовується як інгредієнт салатів, топінг до основних страв з мяса, птиці та риби, як доповнення до супів, особливо овочевих. Популярний як основа різноманітних смузі та зелених коктейлів, де сміливо замінює шпинат. Мікрозелень горошок - особливості вирощування Одна з найпростіших культур для вирощування мікрогрину, з якою легко впораються новачки. Необхідний широкий і високий лоток - боби горошку великі, щільно розташовувати їх не варто. Замочування необхідне. Висаджується на зволожений субстрат. Субстрат - ґрунт, вата та диски, папір, марля, вермикуліт, лляний килимок, кокосове волокно. Зростає на гідропоніці. Полив - 1-2 рази на день. Вологу дуже любить. Освітлення - інтенсивне, сонячне. Результат – від 8 до 12 днів, залежно від бажаного результату. Вирощувати можна до 20 см. З протипоказань у вживанні мікрозелені горошку лише індивідуальна непереносимість, алергія та іноді вагітність. Зберігати готовий мікрозелень горошку можна в холодильнику в щільно закритому посуді до 5, максимум 7 днів. При нагріванні вище 50 градусів багато корисних властивостей губляться.
    кешбек від 9 ₴
    -5%

    Амарант у дорослому вигляді - переважно травянистий одноліток з дрібними квітками, зібраними в суцвіття у вигляді колосків. Одна з найдавніших рослин, відомих людству понад 8 тисяч років, що вирощуються як зернова, овочева, кормова та декоративна культура. Мікрозелень Амарант та її корисні властивості Амарант можна сміливо віднести до категорії суперфудів. Підвищує загальний імунітет, позитивно впливає на роботу щитовидної залози, органів внутрішньої секреції, серцево-судинної системи та особливо печінки, підвищуючи кровотворення та прискорюючи метаболізм. За середньої калорійності насіння бажаючим схуднути оптимально вживати амарант саме у вигляді мікрозелені. Магній, фосфор, марганець та інші. Вітаміни А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, В12, С, D, Е, К, РР Амарантин, рутин. Сквален. Про останнє варто сказати окремо. Це рідкісний каротиноїд, що є природним кардіопротектором, антиканцерогеном та антиоксидантом. Допомагає протистояти впливу УФ-випромінювання та покращує загальний стан шкіри. Має протизапальні властивості. Мікрозелень Амаранту в кулінарії Смак мікрозелені Амаранту - кислуватий, віддалено нагадує щавель, з легким горіховим відтінком. Відмінно доповнює вишукані закуски та основні страви з ніжної риби або мяса, а також салати з мяким сиром та з солодких або нейтральних овочів. Тобто скрізь, де потрібна делікатна кислинка. Мікрозелень амарант та особливості вирощування Насіння вимагає пророщування перед посадкою на субстрат зі зволоженням кілька разів на день. Амарант – теплолюбна рослина, температура мін 23 градуси. Перед пророщуванням рекомендується знезаражуюча обробка. Формує щільний килимок, сплітаючись корінням. Використовуються мякі види субстрату, що утримують вологу - мати (конопляні або лляні), кокос, камяна вата, джут, перліт, гідрогель (аквагрунт), проста вата. Полив - субстрат завжди має бути вологим. Не перестарайтеся – пліснява не потрібна. Амарант боїться прямого сонячного світла. Непряме середнє освітлення буде оптимальним. Після висадки пророщеного насіння результат у середньому за 10 днів. Важливо! Не варто вживати мікрозелень амаранту при каменях у жовчному та сечовому міхурах, з гострим холециститом та гострим панкреатитом!
    кешбек від 6 ₴
    -5%

    Чіа, вона ж іспанська шавлія - популярний суперфуд родом із Центральної та Південної Америки. Мікрозелень чіа - корисні властивості Здавна її застосовували як природний імуномодулятор, що цілюще впливає на серцево-судинну, травну, гормональну, репродуктивну та нервову системи. Високий вміст білка та мікроелементів сприяє схудненню, покращує роботу мозку, укріплює кістки, сполучні тканини, волосся та зуби, регулює цукор та водно-сольовий обмін, надає сили та покращує память. Все це завдяки складу, в якому є: Залізо, магній, марганець, кальцій, мідь, калій, натрій, селен, фосфор, цинк. Вітаміни А, В1, В2, С, РР, К. Триптофан, Омега 3 і 6, ліноленова олія, фолієва кислота, антиоксиданти (мірецитин, квірецитин, флавонол, кемпферол). Клітковину, жири та багато рослинного білка. Мікрозелень чіа особливо корисна вагітним і спортсменам, які страждають від мязових судом. Мікрозелень чіа в кулінарії Смак мікрозеленості незвичайний - злегка гоструватий, з легкою гіркуватістю і мятним відтінком, але водночас ніжний і легкий. І при цьому є характерний аромат, що нагадує топлене молоко. Мікрозелень чіа дуже універсальна в кулінарному плані - тут і салати, і бутерброди, як топінг для мяса та риби, добавка в супи, і звичайно це чудова основа для білкових коктейлів та смузі. Завдяки високому вмісту протеїнів, жирів та харчових волокон у багатьох вегетаріанців, сироїдів та веганів, особливо які займаються спортом, чіа – один з основних продуктів. Мікрозелень чиа - особливості вирощування Зручніше вирощувати в лотку на різних килимках, але можна і на решітці. У жодному разі не замочувати насіння! Далі все, як завжди - тепле (близько 21-25 гр) темне місце під кришкою, потім переносимо в такий же теплий, але вже освітлений простір. Головне памятати що чиа любить тепло та сонячне світло, але не дуже воду – все-таки це гірська культура. Поливати акуратно, якщо вирощуєте на решітці - міняйте воду регулярно, і стежте за пліснявою, чіа дуже до неї схильна. Субстрат - килимки з джуту, льону, кокосу, марля, вата тощо Полив - за потребою 1-2 рази на день, дуже помірний, пульверизатором. Освітлення - рясне сонячне. Вирощувати до 6, макс 10 см, загальний час до 14 днів. Зберігається мікрозелень чіа в холодильнику загорнута в серветку або в контейнері до 3 днів.
    кешбек від 6 ₴
    -5%

    Сарепська салатна, вона ж чорна гірчиця — однорічна рослина сімейства капустяних, харчова та лікарська культура. Мікрозелень гірчиця сарепська салатна — корисні властивості Мікрогрін гірчиці сарепської салатної корисний для органів травлення, ШКТ і всього, що з цим повязано. Стимулює апетит та кровообіг, прискорює метаболізм, допомагає при схудненні. Природний антиоксидант, з вираженою антибактеріальною, протизапальною та антиканцерогенною дією. Зміцнює стінки судин та уповільнює процеси старіння. У складі мікрозелені гірчиці сарепської салатної: Залізо, кальцій, магній, фосфор, калій, натрій. Вітаміни А, багато С, групи В, Е, К, Р. Аскорбінова та пантотенова кислоти, рутин, ефірні олії, Омега 3 і 6, харчові волокна. Гірчична олія — дієва речовина при лікуванні простудних захворювань, з підвищеним утворенням мокротиння. Мікрозелень гірчиця сарепська салатна в кулінарії Це найгостріший сорт гірчиці, максимально наближений до смаку зерен. Застосовується скрізь, де необхідно додати прянощі та гостроти – смажене мясо, птиця, риба, різні супи. Чудова складова салатів, у т.ч. і теплих. У подрібненому вигляді це гарна основа для яскравих та ароматних соусів. Відмінний інгредієнт для суші, як топінг прикрасить будь-який нейтральний гарнір типу рису. При нагріванні виділяє приємний аромат. Смузі із чорної гірчиці досить різкі, але можна застосовувати як приправу. На сході паростки сарепської гірчиці маринують. Мікрозелень гірчиця сарепська салатна — особливості вирощування Невибаглива до якості ґрунту та поливу рослина, досить холодостійка. Садити можна на різних ґрунтах, гідропоніці або альтернативних субстратах. Можна навіть не замочувати, а одразу висаджувати у лотки під плівку на пророщування до 5 днів. Корисно промити насіння розчином марганцівки. Слідкувати за появою плісняви, регулярно провітрюючи. Використовуємо ґрунт, торф, кокос, вермикуліт, перліт, вату, різні тканинні килимки — що є. Полив — помірний, регулярний, пульверизатором 2-3 рази на день. Субстрат з вологості як добре віджата губка. Освітлення після пророщування — помірне, підвіконня достатньо, можна штучне. Результат настає від 8 до 12 днів, залежно від того, якого розміру та текстури лист ви хочете отримати. І спробуйте на смак. Зберігатися в холодильнику до 5 днів.
    кешбек від 4 ₴
    -5%

    Крес - салат, вона ж хрінниця - травяниста рослина з сімейства капустяних, один із найменших різновидів салату. Мікрозелень Крес - салат - корисні властивості Прийшовши з Азії, та отримавши широке поширення в Європі, де він часто дичає, крес-салат у нас незаслужено ігнорується. Вживання крес-салату покращує память та стимулює роботу мозку, позитивно позначається на стані шкіри, знижує тиск, допомагає роботі щитовидної залози. Крес-салат має протизапальний, сечогінний, заспокійливий, протимікробний, ранозагоювальний та відхаркувальний ефект. Корисний для репродуктивної системи, жіночої та чоловічої. Містить: Йод, залізо, кальцій, калій, фосфор, сірка, натрій. Вітаміни A, B1, B2, B3, B5, B6, B17, C, D, E, K, PP. Фітонциди, рутин, каротин та травні ферменти. Крес - салат дуже корисний при застудних та схожих захворюваннях, а також при постійних стресах та збудженій нервовій системі. Мікрозелень Крес - салат у кулінарії Смак крес-салату порадує любителів гострого. І хоч мікрозелень крес-салату мякша і ніжніша, ніж дорослі рослини, але все ж таки це дуже пряна культура, з яскраво вираженим перцевим, гірчичним або навіть хроновим відтінком. Звідси і застосування - це відмінний додаток до мяса, особливо смаженого, риби, як наповнення для бургерів, бутербродів чи омлетів, топінг для супів, салатів і скрізь, де вітається гострина та пікантність. З пробитого крес-салату виходять чудові соуси та діпи. А ось у смузі та коктейлях він може сподобатися не всім, та й запах специфічний та домінуючий. Мікрозелень крес-салат - особливості вирощування Потрібно замочування на 4-6 годин. Висаджувати в лотках на зволожені килимки досить густо. Пророщування у темному місці під кришкою відносно довге – 4-5 днів. Боїться цвілі, необхідне регулярне провітрювання. Крес-салат - не вологолюбна рослина, на відміну від свого родича водяного креса. Субстрати - зі слабким утриманням вологи - агровата, джутові та лляні килимки, марля тощо Полив - помірний, за потребою. 2-3 рази на день Освітлення - середнє. Результат після пророщування через 5-7 днів при висоті до 10 см Зберігається готовий крес недовго, 2 - 3 дні в холодильнику. Не любить перегріву, але добре переносить заморожування, особливо у вигляді пюре.
    кешбек від 4 ₴
    -5%

    Люцерна - кормова культура для тварин, у вигляді мікрозелені стає справжньою вітамінною бомбою, яку сміливо можна віднести до суперфудів. Мікрозелень люцерни - корисні властивості Їх дуже багато! Люцерна покращує травлення і загальний імунітет, регулює холестерин і кислотність, попереджає анемію, доглядає стан шкіри та зубів, допомагає позбутися зайвої ваги, має заспокійливий ефект, і багато іншого корисного. Все це досягається завдяки божевільному складу, в якому є: Залізо, калій, кальцій, фосфор, фтор та марганець. Вітаміни С, D, Е і К, В: В1, В6, В12. Стигмастерол, кумарин, дайдзеїн, фумарова кислота, лютеїн, альфа - каротин, криптоксантин, сапоніни. Мікрозелень люцерни вживається не тільки як їжа, а й використовується при приготуванні масок, відварів та компресів. При такому багатому хімічному та біологічному складі єдиним протипоказанням є лише індивідуальна непереносність. Мікрозелень люцерни в кулінарії А ось тут справи не такі райдужні. Мікрогрін люцерни має слабо виражений, практично нейтральний смак, схожий на молодий зелений горошок, і досить невиразну текстуру. Зате це не обмежує її у застосуванні – тут і салати, і супи, і як доповнення до бутербродів – скрізь, де просто необхідно створити нейтральну базу. Але особливо мікрозелень люцерни гарна як основа вітамінних смузі. Мікрозелень люцерни - особливості вирощування Пророщування в теплому та темному місці під кришкою відбувається трохи довше звичайного - 3-5 днів. Вологість ґрунту – рівня віджатої губки. Провітрювати – регулярно. Після появи листочків перемістити на підвіконня, на добре освітлене місце. Люцерна дуже любить світло, крутити лоток треба активно. Оптимально садити на ґрунті або в лотку із сіткою. Полив - пульверизатор, середньої інтенсивності, 2 рази на день Освітлення - сонячне та багате. Результат - від 5 до 10 днів, листочки заввишки 2-3 см Зберігається у холодильнику до 5 днів. А ще люцерна чудово пророщується у спроутерах, і це теж дуже корисний продукт.
    кешбек від 4 ₴
    -5%

    Рукола - однорічна трава роду індау сімейства капустяних, популярний вид зелені, що вживається переважно у свіжому вигляді. Мікрозелень рукола - корисні властивості Мікрозелень руколи навіть корисніша, ніж дорослі рослини. Нормалізує тиск та рівень цукру в крові, знижує холестерин, покращує роботу щитовидної залози, зміцнює судини, зір та кістки. Підвищує гемоглобін. Містить: Йод, кальцій, залізо, магній, фосфор. Вітаміни А, С, К, РР, В1, В2, В6, В12. Ефірні олії, клітковина, каротин, флавоноїди, жирні омега - кислоти. Ще з давнини рукола вважається натуральним афродизіаком, корисним як для чоловіків, так і жінок. Мікрозелень рукола в кулінарії Смак мікрозелені більш мякий і менш насичений, ніж у дорослих рослин, що порадує тих, кому у дорослих форм він здається надмірно різким. Пряний, гоструватий, трохи горіховий, з гірчичним відтінком, смак руколи нікого не залишає байдужим. Насамперед рукола - це чудове доповнення до мяса, особливо смаженого, а також до риби, сирів та омлетів. Гарна як основа для салатів, добавка до супів, гарнірів та випічки. Розкидані листочки руколи на гарячій піці прикрасять не лише її зовнішній вигляд. Пробити в блендері мікрозелень руколи з оливковою олією та спеціями - і готовий чудовий соус. Може використовуватись як начинка для пирогів або равіолі. Рукола змінює свій смак і аромат при температурній обробці, стає ще ніжнішою, але все ж таки вживати її краще у свіжому вигляді. Мікрозелень Руколи - особливості вирощування Руколі потрібна мінімальна вологість. Висаджувати за температури від 18 градусів. Попереднє замочування на 8-10 годин. Проростання в теплому та темному місці – 2-3 дні, з помірним зволоженням та провітрюванням. Обовязково слідкувати за пліснявою. Висаджувати можна як на ґрунт, так і на килимки, що дозволяють контролювати вологість. Грунт, субстрати - джутові, лляні та кокосові мати, марля, вата тощо, Полив - помірний, пульверизатором. Освітлення - середнє, підвіконня достатньо. Результат після пророщування – від 7 до 10 днів. Увага! Мікрозелень руколи слід вживати з обережністю та нечасто людям з проблемами із травленням – вона підвищує кислотність. Також можливі алергічні реакції.
    кешбек від 3 ₴
    -5%

    Базилік - улюблена і широко застосована в ряді кухонь ароматна трава, що є невеликим кущиком з запашним запахом і пряним смаком. Буває із листям як зеленого, так і фіолетового кольору. Корисні властивості мікрозелені базиліка Здавна базилік вважався спецією подвійного призначення - крім неповторного смаку йому приписували й лікувальні якості. І не дарма - базилік має протизапальні та антисептичні властивості, легкий тонізуючий ефект, позитивно впливає на роботу органів травлення, нервової системи, допомагає боротися зі стресами та депресіями. У складі мікрозелені базиліка: Мікроелементи (кальцій, магній, натрій, калій, залізо, цинк, селен та інш.) Вітаміни (А, B, С, Е, К.) Ефірні олії. Флавоноїди, рутин та ін. При цьому у вигляді мікрозелені корисні властивості базиліка тільки посилюються - основна частина перерахованого вище у дорослих рослин знаходиться у стовбурі, що викидається, та гілочках. . Мікрозелень базиліка в кулінарії Свіжа на смак, яскрава, схожа на дорослий базилік, мікрозелень використовуватися в тих же рецептах. Застосовується, коли необхідно зберегти смак основного делікатного продукту – риби, свійської птиці тощо. Песто з мікрозелені - універсальний соус до багатьох страв. Ложка пюре з мікрозелені додасть свіжості супу і гарніру. А тарілка пасти, полита ароматною оливковою олією та посипана мікрозеленню базиліка – і у вас справжній, чистий смак Італії. Лимонади та смузі з базиліком - це корисно і смачно. Мікрозелень базилік та особливості вирощування Ця культура невибаглива, і підійде для новачків, які роблять перші кроки у цій справі. При сівбі використовується вологий лляний килимок, кокосовий субстрат або тканина Потрібне періодичне та одночасне зволоження та провітрювання. Надлишок вологи може призвести до появи цвілі. Варто уникати прямого сонячного світла. Перші паростки зявляються через 7-9 днів, повне проростання - 2 тижні. І памятайте - зі зростанням листочків збільшується смакова інтенсивність.
    кешбек від 3 ₴
    -5%

    Кріп Бізон - травяниста однорічна пряна рослина сімейства зонтичних. Використовується переважно зелень, рідше - насіння. Мікрозелень кропу - корисні властивості Вживання мікрозелені кропу позитивно впливає на організм при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, метеоризмі, порушеннях обміну речовин. Має протизапальний і легкий сечогінний ефект. Підсилює апетит, стабілізує артеріальний тиск, корисний при геморої, діабеті, алергіях, заспокоює нервову систему, покращує стан шкіри та роботу зору, підвищує імунітет. Містить: Залізо, кальцій, калій, магній, фосфор. Вітаміни А, С, Е, РР, В9, D. Фітонциди, ефірні олії. Кріп має стійкий аромат, добре маскує запахи та освіжає дихання. Мікрозелень кропу в кулінарії У мікрозелені кропу смак….кропу - пряний, свіжий, домінуючий, добре комбінується з іншими ароматами - наприклад часником, цибулею, томатами. Оскільки основні смаки у дорослої рослини знаходяться в стеблах, які рідко вживаються в їжу через жорстку текстуру, то мяка мікрозелень кропу пропонує в кулінарному плані більше смаку та аромату. Заправки для салату, супів, топінг для мяса та риби, спеції для смузі, доповнення до начинки для випічки - кріп скрізь доречний. Мікрозелень кріп - особливості вирощування Насіння замочити на 12 годин. Оптимально вирощувати на матах, що дозволяють контролювати вологість. Пророщувати насіння під притиском при середній температурі 20 градусів протягом 5-6 днів. Кріп потребує регулярного провітрювання. Субстрати - кокос, льон, марля, тканини, вата. Полив - пульверизатор, щадний. Освітлення - 10-15 годин на день під непрямим сонцем. Результат залежить від очікуваної висоти рослини. Вирощувати можна до 10 см, в середньому це 12 днів. Напевно варто відповісти на питання - навіщо вирощувати мікрозелень з рослини, яку і так вживають у свіжому вигляді? Ну, крім самої користі від мікрозелені, слід врахувати, що кріп зростає в середньому 40-45 днів. Мікрозелень кропу – 12. За майже в 4 рази менший час ви отримуєте не лише корисний, а й смачний продукт.
    кешбек від 3 ₴
    -5%

    Щавель - одна і багаторічна трава сімейства гречані. Мікрозелень щавель - корисні властивості Дорослий щавель і так є вітамінною бомбою, а у вигляді мікрозелені стає ще кращим. При регулярному вживанні мікрозелені щавлю стабілізується рівень цукру в крові, зменшується холестерин, знижується тиск, покращується метаболізм та підвищується апетит. Позитивно впливає на стан шкіри, волосся та нігтів, комплексно підтримує імунітет та загальний тонус організму. Містить: Залізо, магній, кальцій, марганець, мідь, калій, фосфор, натрій. Вітаміни А, групи В, багато С, Е, К та РР. Хризофанову кислоту, руміцин, хризофанеїн, неподин і непозид Аскорбінову кислоту, бета-каротин, жирні та органічні кислоти, клітковину. Особливо корисний щавель при застудних захворюваннях, а також навесні, при авітамінозі. Мікрозелень щавлю в кулінарії Свіжий щавель нам звичний більше як інгредієнт супів. У всьому світі це популярна салатна культура. Смак мікрозелені щавлю мякший і менш кислий, ніж у дорослих особин, є легкий лимонний присмак зі слабо помітною гостринкою. Його можна сміливо вживати як самостійну зелень або основи для салатів та вітамінних смузі. Мясо, риба, сири, овочі – скрізь де потрібна делікатна, але виражена кислинка, щавель знайде собі місце. Пробити в блендері зі спеціями та олією - і у вас смачний соус. Гарні сорти використовують для декору. Мікрозелень щавель - особливості вирощування Щавель - рослина невибаглива, особливо щодо освітлення. Але воду любить. Насіння замочити на 7-9 годин. Для субстрату - матеріал, який добре утримує вологу. Пророщується щавель у теплому та темному місці при закритій кришці до 7-9 днів із провітрюванням. Після перших листочків перемістити в освітлене тепле місце. Росте повільно, але є унікальна особливість – листя зявляється не все одразу, а поетапно. Зрізавши раз ті, що підросли, через тиждень можна повторити. Це дозволяє збирати врожай з одного лотка протягом кількох місяців. Субстрат, що добре утримує вологу - агровата і т.д. Полив - рясний та частий, після формування листяного килима зменшити. Освітлення - не важливо, треба мін 9 годин на день. Зростає довго, до першого результату може пройти 25-35 днів. Увага!Для людей з гастритом, особливо з підвищеною кислотністю, щавель краще виключити з меню.
    кешбек від 3 ₴
    -5%

    Маш, боби мунг, індійська квасоля - однорічна рослина, і перший бобовий, освоєний людиною. Мікрозелень Маш - корисні властивості Вживання паростків машу цілюще впливає на роботу нервової, гормональної та серцево-судинної систем, зменшує кількість холестерину в крові та стабілізує цукор, покращує стан шкіри та зміцнює загальну витривалість. Має антиоксидантний та протизапальний ефект. Містить: Калій, фосфор, магній, кальцій, натрій, залізо, цинк, марганець, мідь, селен. Вітаміни А, С, Е, В1, В2, В3, В5, В6, В9, РР. Аргінін, Валін, Гістидин, Ізолейцин, Лейцин, Лізин, Метіонін, Треонін, Триптофан, Фенілаланін та інші амінокислоти. Фітостерини, клітковину, фітоестрогени, рослинний білок. На відміну від самих бобів, в мікрозелені машини відсутні інгібітори ензимів, які ускладнюють перетравлення цієї культури. Мікрозелень маш у кулінарії Смак мікрозелені виражено бобовий, мякий, з горіховим відтінком, та нагадує молодий горошок. Це може бути самостійна страва або гарнір, так і основа для ситних салатів та смузі. Використовується як топінг для супів чи рису та інших каш у пробитому вигляді. Його дуже люблять вегетаріанці та сироїди. Вживати краще у сирому вигляді. Мікрозелень Маш - особливості вирощування Маш - бобове, і насіння виділяє слиз, на якому добре зявляється цвіль і бактерії. Тому важливо контролювати вологість. Садити можна як на ґрунт, так і субстрати. Перебране насіння замочити на 12 годин, протягом яких кілька разів добре промити, помістити в лотки, закрити плівкою з отворами для вентиляції та сховати у темне місце з температурою 20 градусів. Після появи паростків можна перемістити у світле місце. На світлі жовтуваті паростки зеленіють, стають жорсткішими, втрачають квасоляний аромат і набувають гіркуватості. Які вам до смаку подобаються, та які вирощувати – вибирати тільки вам. Грунт - легкий, пухкий, можна кокосовий субстрат, гідрогель - все, що дозволить контролювати вологість. Полив - дуже помірний, акуратний. Освітлення - середнє, можна майже без нього. Уникати прямого сонця. Результат – 5-10 днів. Увага!Протипоказання до вживання мікрозелені маш - загострення захворювань ШКТ (виразки, гастриту, панкреатиту), непереносність великої кількості клітковини, алергії.
    кешбек від 2 ₴
    -5%

    Комацуна - ще цю рослину називають японський шпинат або шпинатна гірчиця, але все ж таки вона належить у капустяних, і є листовим варіантом ріпи. Мікрозелень Комацуна - корисні властивості Одна з найулюбленіших культур у Японії, де її дуже цінують за корисні властивості. Має сильну антиканцерогенну дію. Зміцнює кістки та сполучні тканини. Позитивно впливає на стан шкіри та зір. Знижує холестерин та зміцнює імунітет. Мікрогрін комацуна містить: Залізо, йод, молібден, калій, кальцій, магній, фосфор, натрій, хром, сірка Вітаміни C, E, K, B3, B7, B9. Бета - каротин, лютеїн, сульфорофан, поліфеноли. Харчові волокна. Багато в чому склад і популярність комацуни є однією з причин низького поширення ракових захворювань серед азіатів. Мікрозелень комацуна в кулінарії Смак мікрозелені комацуна пряний, злегка солодкуватий, мякший, ніж у дорослих рослин. Ніжна, досить делікатна текстура. Як типово азійська культура, комацуна добра як інгредієнт саме східних страв, особливо японських, де немає яскраво вираженого смакового домінування. Яйця, сири, тофу, парова або відварена риба - кілька ложок мікрозелені комацуни підкреслять загальний смак основного компонента страви. Дуже гарна в азійських супах, особливо холодних, як доповнення до рису та локшини, у соусах та салатах. І так - цю культуру вживають не тільки як мікрозелень, а й у вигляді пророщених зерен. Мікрозелень комацуна - особливості вирощування Загалом це досить витривала і дуже вологолюбна рослина. Попереднє замочування не потрібне. Пророщування під плівкою або кришкою у темному місці триває 3-4 дні. Далі перенести під світло, оптимальним буде знаходження під освітленням 10-15 годин на добу. Не забуваючи підтримувати необхідну вологість субстрату та насіння. Провітрювати обовязково. /p> Субстрат - водоутримувальні килимки та схожі матеріали - льон, джут, кокос. агровата. Полив - пульверизатором, 2-3 рази на день, по всьому листю. Освітлення - мінливе, помірне, достатньо натурального денного. Результат в залежності від факторів настає від 7 до 14 днів. Оптимальна висота 4-6 см. Готовий мікрогрін можна зберігати в холодильнику до 5 днів у герметичному контейнері.
    кешбек від 2 ₴
    -5%

    Капуста кольрабі - дуже корисна та смачна культура, мікрозелень якої можна легко отримати вдома. Ніби мікс брокколі та фіолетової капусти. Ніжка фіолетова, лист темно зелений. Витягується сильніше, що зручно зрізати. Одна з найпопулярніших видів мікрозелені і відома вона своїм зовнішнім виглядом — фіолетові стеблинки та темно-зелені листочки, а також і смаком — ніжна, з невеликою гостринкою і капустяним ароматом. Молоді паростки буде якраз в овочевих стравах, як доповнення до будь-якого гарніру, а також просто як прикраса. Корисні властивості мікрозелені кольрабі Вся капуста корисна. Майже всі типи капусти мають схожий склад і призначення. Кольрабі не виняток, але особливо варто виділити її комплексний сприятливий вплив на роботу системи травлення і все, що з нею повязане. Це хороший антиоксидант, який зміцнює імунітет, покращує стан кісток та сполучних тканин, допомагає боротися з інфекціями. Як і будь-яка капуста вона насичена корисними речовинами: Вітаміни — РР, А, Е, С, Н і всі вітаміни групи В; кальцій, калій, магній, кремній; Мікроелементи — залізо, йод, марганець, нікель, селен. Тартронова кислота, сульфорофан Зїдаючи щодня пучок мікрозелені, в організмі відбудуться значні зміни: Підвищиться імунітет; Очиститься кишечник від токсинів; Поліпшиться робота нервової системи; Нормалізується сон; Сповільниться процес старіння. Мікрозелень кольрабі в кулінарії Мікрогрін кольрабі на смак і аромат схожий на звичайну капусту, але мякший і ніжніший, ближче до ріпи. Фірмова капустяна гіркуватість трохи присутня. Текстура менш хрумка. Застосування все теж – основа або доповнення салатів, топінг до супів – пюре, гарнір до мяса чи навіть риби з вираженим смаком. І не забуваємо про смузі та коктейлі - у них мікрозелень кольрабі дуже гарна. Мікрозелень кольрабі - особливості вирощування Потрібні одно або багаторазові лотки. Замочувати не варто. Висаджувати при температурі від 18 градусів на ґрунті або торфі, але килимки все ж таки простіше і практичніше. Після розміщення насіння добре зволожити пульверизатором, укрити плівкою і сховати в тепле темне місце. Стежити за появою плісняви, яка може зявитися на перезволоженому субстраті, та регулярно провітрювати. Після перших листків відкриті лотки поставити в освітленому місці без прямих сонячних променів. Крім цвілі кольрабі боїться висушування зерен. Якщо цвіль все ж таки зявилася - обприскати розчином перекису водню. Обовязково видаляти зіпсоване насіння видаляти пінцетом. Субстрати - марля, джут, льон або кокос, вата та всілякі килимки. Полив - двічі на день, помірний, пульверизатором. Освітлення - непряме, в міру інтенсивне. Результат - перші паростки після пророщування зявлятимуться на 7, максимум 10 день. Ніжну готову мікрозелень кольрабі зрізати тільки ножицями. Зберігається у холодильнику у герметичному контейнері до 5 днів.