Маш, боби мунг, індійська квасоля - однорічна рослина, і перший бобовий, освоєний людиною.
Мікрозелень Маш - корисні властивості
Вживання паростків машу цілюще впливає на роботу нервової, гормональної та серцево-судинної систем, зменшує кількість холестерину в крові та стабілізує цукор, покращує стан шкіри та зміцнює загальну витривалість. Має антиоксидантний та протизапальний ефект. Містить:
Калій, фосфор, магній, кальцій, натрій, залізо, цинк, марганець, мідь, селен.
Вітаміни А, С, Е, В1, В2, В3, В5, В6, В9, РР.
Аргінін, Валін, Гістидин, Ізолейцин, Лейцин, Лізин, Метіонін, Треонін, Триптофан, Фенілаланін та інші амінокислоти.
Фітостерини, клітковину, фітоестрогени, рослинний білок.
На відміну від самих бобів, в мікрозелені машини відсутні інгібітори ензимів, які ускладнюють перетравлення цієї культури.
Мікрозелень маш у кулінарії
Смак мікрозелені виражено бобовий, мякий, з горіховим відтінком, та нагадує молодий горошок. Це може бути самостійна страва або гарнір, так і основа для ситних салатів та смузі. Використовується як топінг для супів чи рису та інших каш у пробитому вигляді. Його дуже люблять вегетаріанці та сироїди. Вживати краще у сирому вигляді.
Мікрозелень Маш - особливості вирощування
Маш - бобове, і насіння виділяє слиз, на якому добре зявляється цвіль і бактерії. Тому важливо контролювати вологість. Садити можна як на ґрунт, так і субстрати. Перебране насіння замочити на 12 годин, протягом яких кілька разів добре промити, помістити в лотки, закрити плівкою з отворами для вентиляції та сховати у темне місце з температурою 20 градусів. Після появи паростків можна перемістити у світле місце. На світлі жовтуваті паростки зеленіють, стають жорсткішими, втрачають квасоляний аромат і набувають гіркуватості. Які вам до смаку подобаються, та які вирощувати – вибирати тільки вам.
Грунт - легкий, пухкий, можна кокосовий субстрат, гідрогель - все, що дозволить контролювати вологість.
Полив - дуже помірний, акуратний.
Освітлення - середнє, можна майже без нього. Уникати прямого сонця.
Результат – 5-10 днів.
Увага!Протипоказання до вживання мікрозелені маш - загострення захворювань ШКТ (виразки, гастриту, панкреатиту), непереносність великої кількості клітковини, алергії.