• Норма висіву жита становить 1,7-2 кг на одну сотку.
• Глибина посадки 3-5 см.
Однорічна трав’яна рослина. Жито як сидерат з давніх пір використовується для поліпшення і збагачення грунту. Основною цінністю озимого жита є її здатність рости протягом цілого сезону. Зелена маса при розкладанні живить грунт азотними і калійними речовинами. Рослини, посаджені на такій землі, швидше і легше поглинають фосфорні речовини, які в збідненої ґрунті засвоюються значно складніше.
Жито в якості зеленого добрива сприяє:
• поліпшенню мікрофлори грунту;
• створення сприятливого середовища для черв'яків;
• розпушення грунту і наповнення його киснем і вологою.
Якщо жито використовується в якості мульчі, вона також захищає грунт від пересихання і впливу вітру. Товстий шар мульчі зі зрізаних рослин надовго затримує вологу в землі, що дозволяє рідше поливати грядки, і істотно сповільнює ріст бур'янів. Також сидерати попереджають вимивання поживних речовин з грунту з опадами.
Жито має ряд переваг, які дозволяють її використовувати як цінне зелене добриво:
• збагачує грунт калієм.
• коренева система відмінно розпушує грунт, покращуючи волого і повітрообмін.
• видобуває важкодоступні корисні речовини і перетворює їх в легкозасвоювані для більшості культур елементи
• добре кущиться і швидко нарощує відмінну зелену масу, 200-300 кг з сотки.
• універсальність - після жита можна висаджувати багато овочеві культури (картопля, томати, огірки, гарбуз, кабачки)
• фітосанітар - пригнічує розвиток хвороботворних бактерій, нематод в ґрунті
• затримує сніг, перешкоджає промерзання грунту; активно розкладається, живлячи грунт калієм, азотом і фосфором
• агресор - пригнічує бур'яни, навіть такі злісні як пирій, осот.
• невибаглива рослина - росте на кислих, піщаних, засолених і бідних грунтах.
• холодостійка культура - озимі посіви навіть у безсніжні зими витримують морози до -25 °.