Ягоди годжі - запорука довголіття, відмінного настрою та гарного тіла
Плоди Lycium barbarum (лат.) або годжі стали відомі завдяки китайській медицині, яка вже не одне століття практикує лікування їх настоями від пристойного списку захворювань. Ягоди цієї деревянистої рослини зовні дуже схожі на барбарис, але легко відрізняються за смаком. На відміну від яскраво вираженої кислинки барбарису, в плодах годжі є ще й терпка насолода, що привносить гармонійну ноту у смакові відчуття. Оскільки ягоди годжі (вони ж - дереза берберів) здобули славу чудодійної панацеї від усіх хвороб, за китайцями їх широко почали використовувати американці та європейці у багатьох галузях: косметології, кулінарії, медицині. І звичайно ж вони стали улюбленим продуктом багатьох домогосподарок, які цінують їх за пікантний смак, за цілий арсенал цінних мікроелементів, ферментів, вітамінів, що міститься в них, і як наслідок - за чудове самопочуття, струнку фігуру, довгу молодість тіла і духу. Хочете дізнатися ще багато цікавого про ці дивовижні плоди? Тоді цей екскурс для вас!
Що за ягоди такі годжі?
Корисні та лікувальні властивості плодів дерези звичайної (назва годжі за науковою класифікацією виду) забезпечили їм особливу популярність. У свій час популярність досягла свого піку, створивши ажіотаж на ринку продуктів. Зараз ягоди годжі можна придбати у вільному продажу, головне - не помилитись із порядним продавцем. Основними постачальниками справжньої продукції є Китай, Тибет, Гімалаї, Росія. Багато садівників у пориві ентузіазму взялися висаджувати диво-дерево на присадибних ділянках. На вигляд це далекий від екзотики, скромний деревянистий чагарник з гнучкою лозою і гілками, що звисають до землі, густо усіяними яскравими привабливими ягодами. Висота куща (дерева) зазвичай не досягає більше 3,5 м. Незважаючи на зовнішню схожість з дикою маслиною, ця листопадна рослина відноситься до сімейства пасльонових, звідси і терпкий присмак. Дозрілі плоди годжі - соковито яскраві, коралово-червоні ягоди витягнутої форми з великою кількістю дрібних кісточок.
У чому користь плодів, які особливості
У традиційній китайській медицині ягоди годжі використовують для багатоцільових рішень, у тому числі для попередження печінкових захворювань: гепатиту та цирозу. Терапія допомагає врегулювати баланс у формуванні глюкози за рахунок вироблення оптимальної кількості інсуліну. Зниження ризику придбання цукрового діабету зумовлено високим вмістом складних вуглеводів. Дія настою ягід годжі спрямована на:
зміцнення стресостійкості та нервової системи, поліпшення сну та настрою;
усунення проблем з метаболізмом, зміцнення імунітету, і як наслідок омолодження організму;
поповнення полісахаридами LBP, ненасиченими жирними кислотами Омега-3/Омега-6 для профілактики онкозахворювань;
стимулювання організму до відновлення клітин;
збалансування гормонального фону, поповнення енергії та зниження стомлюваності;
підвищення концентрації гемоглобіну, зняття набряклості тіла;
контроль вироблення цукру в крові та нормалізацію його рівня.
Усього 30 г ягід годжі здатні забезпечити до 10% білкової добової норми, мають антиоксидантну дію, сприяють поліпшенню зору. Систематичне вживання настою допомагає підтримувати в нормі осмотичний тиск плазми, виводити зайву рідину з тканин, тримати тіло, дух та розум у тонусі.