ARABICA NICARAGUA
Загалом виділяють понад 100 різновидів сортів кави, але є два сорти, що виділять серед усіх видів: арабіка та робуста. Ці два сорти складають більшу частину усієї світової кавової промисловості. Це найпоширеніші сорти та відмінності між їхніми характеристиками сильно відрізняються. Розглянемо ключові моменти їхньої відмінностей.
Смакові якості зерен арабіки
Безперечно, першою та головною відмінністю буде смак, Ви можете зустріти напої від солодкого та м'якого до різкого та терпкого. Зерна арабіки на відміну від робусти мають ширший смаковий спектр. Смак та аромат одна з головних відмінностей між цими сортами. Цей сорт істотно дорожчий від робусти в силу своїх смакових якостей, але саме в цьому напої можна відчути всю красу смаку та аромату блогородного напою, саме зерна арабіки змушують нас закохуватися в каву.
Смакові якості робусти відрізняються від нейтрального до різкого. Це все обумовлюється більш брутальністю культури сорту порівняно з попереднім. Але він має свої переваги. У робусті міститься в 2-3 рази більше кофеїну ніж у попередньому сорті, так само ці зерна більш стійкі до кліматичних умов і менше піддаються нападкам шкідників.
Замість великого вмісту кофеїну, арабіка вмістила у собі практично вдвічі більше фруктози. Саме за рахунок цього вони мають більш солодкий смак і більшу популярність у любителів напою, що бадьорить. Велика кількість фруктози на пряму пов'язана з широким спектром аромату та смаку – горіхові, фруктові, шоколадні та інші нотки смаку можна легко знайти в сортах арабіки, чого не скажеш про робуста.
Кліматичними умовами кави
Безперечно різниця між кліматичними умовами дуже велика.
Зерна арабіки потребують м'якшого, субтропічного клімату. Їм необхідно надмірно вологий клімат з плодючим ґрунтом. Цей сорт дуже схильний до нападів шкідників і досить вразливий до холодів. Одним із значущих чинників для сприятливого вирощування є висота – найсприятливішою вважається щонайменше 900 метрів над рівнем моря.
Сорт робуста - грубіший сорт і менш вибагливий до різних факторів. Висота його вирощування від 200 до 800 метрів над рівнем моря, сама рослина мене податлива до нападок комах. Вартість виробництва цього сорту нижча
Кліматично умови на пряму визначають смакові якості майбутнього напою. Зернова кава, що вирощується на висоті - ростуть повільніше за рахунок клімату, але через цей же фактор мають більш вишуканий смак і аромат.
Кількість кофеїну
Як я й писав раніше за кількістю кофеїну лідирує робуста, хоча за незнанням багато покупців вважають інакше. Фактична різниця кофеїну відрізняється майже втричі. Високогірні зерна кави арабіки містять 1% кофеїну, а робуста майже 2,7%.
Дуже важливий факт у тому, що велика кількість кофеїну не означає більше користі організу. На жаль, одноразовий прийом великої кількості кофеїну, сприймається нашим організмом, як отрута. У цей час наш організм має намір якнайшвидше вивести кофеїн і включає захисні функції. Переважно це вироблення гормону стресу – кортизолу. З огляду на це у людини може виявитися сонливість, незначна пітливість, тремтіння в руках і так далі. Звичайно це не той ефект, що очікується від підбадьорливого напою.
Візуальні відмінності зерен
Зерна арабіки має більш довгасту, овальну форму і мають світло-коричневий колір. Робуста має круглу форму і більш тісний колір зерна на відміну від арабіки.
Поява кави Арабіка припадає приблизно на шосте століття нашої ери. Виробництво його припадало тоді на території сучасних Ємену та Ефіопії (місто Мекка було центром торгівлі кавою). До початку 20 століття були відомі лише сорти Арабіки.
Світовий ринок кави сортів арабіки та робусти співвідноситься 3/4, де 75% – арабіка та 25% припадає на сорти робусти. Найбільшим виробником арабіки у світі є – Бразилія, а робусти – В'єтнам. В основному в США сорти арабіки можна знайти у закладах та специфічних магазинах, робусту зазвичай ставлять на нижні полиці супермаркетів.
За великим рахунком найкращими сортами в каві у світі - визнана арабіка або суміш з декількох вищих сортів.
Незважаючи на всі переваги арабіки робуста, також знайшла своє місце на світовому ринку. За свої основні якості (дешевизна та кількість кофеїну) робусту визнали виробники розчинної кави. Один із головних факторів, що визначив це, зіграла цінова політика цієї кави. Крім розчинної кави цей сорт також люблять використовувати в італійських сумішах, що надає напою рясну пінку з характерною гіркотою.
Сьогодні арабіка безперечно є переважним сортом кави на світовому ринку. Купити каву арабіка можна і у нашому інтернет-магазині. Ми завжди раді нашим клієнтам і готові відповісти на будь-які ваші питання щодо нашої продукції.